Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-08@23:57:20 GMT

مسیر پر فراز و نشیب آغاز به کار موسسات رتبه بندی

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۸۳۰۰۹

به گزارش اکوفارس به نقل از تسنیم، تعیین رتبه برای شرکت ها و بنگاه های اقتصادی، می تواند به تصمیم گیری و تعیین ریسک شرکتها که به سود مردم و سهامداران است کمک شایانی کند.  این امر بر عهده موسسات رتبه بندی است. موسساتی که تخصص، زمان، مجوز و بودجه کافی برای انجام این کار را در اختیار دارند. درحال حاضر، بیش از 100 سال از عمر موسسات رتبه بندی در دنیا می گذرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کاهش هزینه ­های معاملاتی و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و شفافیت بین تأمین­کنندگان وجوه و دریافت کنندگان وجوه در بازارهای مالی از مهمترین کارکردهای اصلی مؤسسات رتبه بندی اعتباری است.مؤسسات رتبه­بندی اعتباری وظیفه جمع­آوری اطلاعات پراکنده، بررسی موقعیت مالی و ریسک ناشران و ابزارهای مالی را به عهده دارند و با انتشار رتبه­های اعتباری، ریسک و درجه سودآوری و قوت یک شرکت را با زیان مخصوص رتبه بندی به مشتریان بیان می کند. سهامداران می توانند بر اساس ریسک پذیری خود سهام مورد نظرشان را برگزینند، طبعا شرکتی که دارای ریسک کم و قوت بییشتری باشد با کاهش نرخ سود آن همراه است زیرا که در بازار های مالی سود بیشتر با ریسک پذیری بالا افراد رقم می خورد.  همچنین از سوی دیگر رتبه بندی میتواند به کاهش هزینه انتشار اوراق مالی کمک شایانی کند.

ورود موسسات رتبه بندی با چند دهه تاخیر

ورود این موسسات به بازار ایران نسبت به جهان با تاخیر چند دهه ای و حتی یک قرنی همراه بوده است. زمزمه های ورود این موسسات از دوره فطانت رئیس اسبق بورس در سال 94 قوت گرفت. فطانت تاکید شدیدی در ریاست کوتاه مدت خود بر شکل گیری رتبه بندی داشت و اعلام کرد که نخستین موسسه رتبه بندی با کمک همتای قبرسی خود مجوز فعالیت گرفت و در حال حاضر نرخ ریسک کشور را با چشم انداز مثبت پیش بینی کرده است. اما در دوره شاپور محمدی تاسیس رتبه بندی با وقفه و امروز و فردا کردن حدودا 3ساله همراه شد و 20 مرداد امسال اولین مجوز به موسسه رتبه بندی برهان اعطا شد. برهان با همکاری موسسه رتبه‌بندی اعتباری JCR-VIS پاکستانی با سابقه 20 ساله؛ کار خود را آغار کرد که البته خود همین مطلب گویای عقب ماندگی و پله اول بودن بعضی از ابزارهای مالی ایران نسبت به جهان و حتی کشوری نه چندان توسعه یافته مثل پاکستان است که سابقه 20 ساله در رتبه بندی دارد.

فلاح معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در تاریخ 97/5/23 خبر داد دو مؤسسه رتبه­ بندی اعتباری تحت عناوین "شرکت رتبه­ بندی اعتباری برهان" و "شرکت رتبه­ بندی اعتباری پارس" موافقت شده است.وی افزود: پس از فراخوان دوم نیز، برای سه شرکت لوتوس (سهامی خاص-در شرف تأسیس) خاورمیانه(سهامی خاص-در شرف تأسیس) و شرکت رتبه­ بندی کاپیتال اینتلیجنس پارس(سهامی خاص- در شرف تأسیس) که حدنصاب لازم امتیازات را مطابق دستورالعمل مذکور کسب کسب کرده بودند، موافقت اصولی تأسیس صادر شد.

بی اعتمادی به موسسات رتبه بندی داخلی همزمان با تاسیس آنها

اما این روند پر افت و خیز ورود موسسات رتبه بندی در برهه کنونی با چالش دیگری نیز همراه شده  و آن اظهار بی اعتمادی و بی میلی به شرکتهای تازه تاسیس رتبه بندی داخلی است. حسینی مقدم معاون بورس بورس تهران در تاریخ 97/5/21  بیان کرد: با یک شرکت رتبه‌بندی بین‌المللی تفاهم‌نامه‌ای امضا کرده تا ناشران بازار سرمایه برای اجرای اصول حاکمیت شرکتی رتبه‌بندی شوند. این در حالی است می بایست بر اساس قانون حمایت از صنایع داخلی باید با حمایت از شرکتهای داخلی به آنان اعتماد کرد و فرصت مجال داد تا بتوانند کار خود را پبش ببرند و نه این که همزمان با تاسیس آنان با شرکتهای خارجی تفاهم نامه امضا بشود و برای شرکتهای داخلی نوپا دلسردی به بار آورد.

قاسم محسنی، مدیرعامل موسسه رتبه‌بندی برهان در گفت و گو با تسنیم در همین باره گفت: ما هم همانند شما از طریق رسانه ها متوجه این تفاهم نامه با شرکت رتبه بندی بین المللی شدیم و باید گفت بر اساس آیین ­نامه "اجرایی قانون حمایت صنعتی و جلوگیری از تعطیل کارخانه ­های کشور" توسط هیئت وزیران؛ باید از ورود صنایع خارجی دارای مشابه داخلی هستند و توانایی پاسخگویی به نیازهای داخل را دارند جلوگیری شود.

خلا قانونی و نبود فرهنگسازی دو مانع بزرگ رتبه بندی

وی با بیان اینکه با تاسیس شرکتهای رتبه بندی  تمامی اوراق صکوک باید اعتبارسنجی شوند و این کار انجام می شود گفت: درباره جایگاه شرکتهای رتبه بندی با خلا قانونی و فرهنگسازی مواجه هستیم به گونه ای که فقط در قانون جدید چک مد نظر گرفته شده تا صدور چک توسط بانکها منوط به گزارشگیری از سامانه ملی اعتبارسنجی بشود. محسنی ادامه داد  اگر رتبه اعتباری بانک‌ها مشخص شود، سپرده‌گذاران خواهند توانست با دید بازتری نسبت به سپرده‌گذاری در آنها اقدام کنند. از این رو بانک‌ها و موسسات اعتباری صرفا به‌واسطه پرداخت سود بالاتر نمی‌توانند به جذب مشتری بپردازند، بلکه ریسک آنها نیز ارزیابی خواهد شد و همچنین از سوی دیگر مشتری‌های بانک‌ها نیز می‌توانند رتبه‌بندی شوند. با توجه به اینکه یکی از معضلات نظام بانکی کشور معوق شدن اقساط وام‌هاست و بخش قابل توجهی از این وام‌های معوقه نیز در سطح کلان است، رتبه‌بندی می‌تواند به بانک‌ها برای پرداخت یا عدم پرداخت تسهیلات به آنها کمک شایانی کند.

مدیرعامل موسسه رتبه بندی برهان با اشاره به اینکه ما تازه تاسیس هستیم و درهمین مدت کوتاه با شرکتهای متعددی رایزنی رایزنی کرده ایم گفت: معمولا شرکتها ابهامات و سوالاتی درباره مزیت و سود رتبه بندی برایشان مطرح است ادامه داد: مثلا بعضی شرکتها می پرسند ما می توانیم با رتبه بندی وام بگیریم درحالی که باید گفت یکی از مهم ترین مزیت های رتبه بندی به ارمغان آوردن شفافیت برای کشور است . بنابراین در حال حاضر رتبه بندی آنچنان که در کشورهای توسعه یافته جا افتاده و قدمت طولانی دارد برای شرکتهای داخلی فرهنگسازی نشده است و این طبیعی است چون رتبه بندی در ایران تازه تاسیس است.

وی افزود: سازمان بورس و رسانه ها می توانند با تبلیغات و آموزش، مزیت رتبه بندی را برای عموم جامعه معرفی کنند. البته مهم ترین مطلب خلا قانونی است که باید رتبه بندی در آینده نزدیک رنگ بوی قانونی شدن و اجبار به خود بگیرد.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۸۳۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کسب رتبه پانزدهم دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی(ره) در میان دانشگاه‌های ایران

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قزوین؛ در رتبه‌بندی تایمز، پایگاه رتبه بندی تایمز فهرست دانشگاه های برتر آسیا را در سال ۲۰۲۴ میلادی منتشر کرد که در این رتبه بندی ۷۵ دانشگاه از جمهوری اسلامی ایران در میان بیش از ۷۰۰ دانشگاه برتر آسیا قرار گرفتند که دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در فهرست برترین های دانشگاه های آسیا در این رتبه‌بندی و رتبه ۱۵ در دانشگاه های ایران قرار دارد.

پایگاه رتبه بندی تایمز یکی از معتبرترین نظام‌های رتبه بندی در سطح بین المللی است که در ۲۰۱۳ میلادی برای اولین بار رتبه بندی دانشگاه‌های آسیایی را در کنار رتبه بندی‌های بین المللی خود انجام داد. روش شناسی این رتبه بندی همانند روش شناسی رتبه بندی جهانی دانشگاه‌ها است که از ۱۸ شاخص در قالب آموزش، تحقیق، انتقال دانش و چشم انداز بین المللی بهره جسته است. اما این شاخص‌ها برای منعکس‌کردن ویژگی‌های مؤسسات آسیایی مجدد تنظیم شده‌اند. رتبه بندی سال ۲۰۲۴ شامل ۷۳۹ دانشگاه از ۳۱ منطقه است.

دانشگاه صنعتی شریف با رتبه =۵۶ در رتبه اول دانشگاه‌های ایرانی قرار گرفته است. تعداد دانشگاه‌های ایران در رتبه بندی آسیایی تایمز از تعداد ۲۹ دانشگاه در سال ۲۰۱۹، تعداد ۴۰ دانشگاه در سال ۲۰۲۰، تعداد ۴۷ دانشگاه در سال ۲۰۲۱، تعداد ۶۲ دانشگاه در سال ۲۰۲۲ و تعداد ۶۷ دانشگاه در سال ۲۰۲۳ به تعداد ۷۵ دانشگاه در سال ۲۰۲۴ رسیده است که رشد خوبی را نشان می‌دهد.

دانشگاه توکیو، که برترین مؤسسه ژاپن است، از رتبه هشتم به پنجم رسیده است که بالاترین جایگاه آن از سال ۲۰۱۵ است. در همین حال، مؤسسه برتر کره جنوبی، دانشگاه ملی سئول، از ۱۰ دانشگاه برتر فاصله گرفته و سه پله سقوط کرده و در رده چهاردهم قرار دارد. در میان ۱۰۰ دانشگاه برتر، با ۳۳ دانشگاه برتری دارد و پس از آن کره جنوبی با ۱۶ دانشگاه قرار دارد. ژاپن با ۱۱۹ دانشگاه، پرتعدادترین دانشگاه‌ها را در این رتبه بندی دارد و پس از آن هند با ۹۱ موسسه در رتبه بعدی قرار دارد. از سال گذشته در مجموع ۹۸ دانشگاه به این رتبه بندی پیوسته اند. این افزایش در کشورهای هند، ترکیه، ایران و پاکستان قابل مشاهده است.

۴۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903912

دیگر خبرها

  • لیگ‌یک / یک پنالتی برای لمس صعود و سقوط!
  • برنامه رتبه بندی معلمان از افتخارات مجلس یازدهم است
  • دانشگاه کاشان درجایگاه سوم انتشار مقالات رتبه بندی آسیایی تایمز
  • تعیین نام شرکت‌ها هوشمند می‌شود/ حذف فیزیکی دفاتر قانونی از ۳۱ اردیبهشت
  • ثبت رکورد تاریخی دانشگاه تبریز با صعود ۲۸ پله‌ای در نظام رتبه‌بندی تایمز
  • ارتقای ۱۵۰ پله‌ای دانشگاه ارومیه در نظام رتبه بندی بین المللی تایمز - دانشگاه‌های آسیایی
  • رتبه علمی دانشگاه ارومیه ارتقا یافت/۱۵۰ در بین دانشگاه‌های آسیایی
  • کسب رتبه پانزدهم دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی(ره) در میان دانشگاه‌های ایران
  • ارتقاء دانشگاه علوم پزشکی مشهد در رتبه بندی جهانی موضوعی
  • سابقه زیاد همکاری با آموزش و پرورش، از اولویت‌های جذب معلمان است